Kender du løgkarse? Dette var spørgsmålet til de mange, som kom forbi Kratluskerens bod i lørdags på Bispetorvet i Århus. I anledning af Vild Smag Festival var jeg inviteret til at stå i bod med min bog, hvor man kunne få svar på mange spørgsmål om vilde spiselige planter og hvordan man kender dem fra de giftige.
Nogle af de første, der kom til boden, havde travlt med komme af sted og samle ramsløg. De skulle bare lige høre hvordan man skelner dem fra liljekonval, så var de klar. Vi blev enige om at det der med at lugte sig frem ikke helt holder, hvis man allerede har plukket nogle ramsløg, for så er det nok nærmere fingrenes lugt, der dominerer. I stedet skal man kigge efter stilke, der er trekantede i tværsnit og på nuværende tidspunkt en blomsterknop, der er karakteristisk for ramsløg. Når man først har holdt ramsløgblade i hænderne, vil man også vide at de føles mere slaskede end liljekonvallernes. Hvis man er på et sted, hvor der kan være blandet liljekonval ind i mellem ramsløgene, skal man være ekstra omhyggelig med at tjekke efter at man hele tiden plukker ramsløg, og ikke andet.
Nå, men det var jo løgkarse vi kom fra, og den var der ikke så mange der kendte. Jeg havde på forhånd taget nogle eksemplarer med, som jeg havde plukket dagen før i Nordsjælland. De holder sig godt, når de er skyllet og opbevaret i en plasticpose i køleskabet.
Sådan ser de ud:
mandag den 25. april 2016
søndag den 3. april 2016
Lusk i krattet på Sicilien
Kratluskeren har været på Sicilien og har både lusket lidt i krattet og mødt andre kratluskere. Kratluskeren kan egentlig ikke italiensk, men med lidt forkundskaber i latin og fransk går det hurtigt med at lære nyt på italiensk.
Jeg kan anbefale at sætte kursen mod Vendicari (udtales med tryk på "DI"), et naturreservat, der ligger syd for Siracusa på den sydøstlige del af Sicilien. Her i marts/april holder der flamingoer til i vådområderne, og det er et imponerende syn at se dem flyve og stå sovende eller fouragerende ude i søerne. Der er talrige andre fugle at se og høre på, og så er der selvfølgelig vegetationen. Sæt det meste af en dag af til at nyde naturen og roen herude og tag en god madpakke og drikkevand med. Medbring også en kikkert, evt. havehandsker og kniv.
Blomst af Aspodelus alba/microcarpus |
Asphodelus alba eller microcarpus. Rødderne blev engang anset for spiselige, men da de indheloder alkaloidet asphodelin er det ikke tilrådeligt at spise dem. (pfaf.org) |
Flamingoer i Vendicari |
Abonner på:
Opslag (Atom)