søndag den 11. oktober 2015

Tyrkisk hassel - et nyt bekendtskab!


'Hvad er det for nogle underlige tingester, du har liggende i frugtfadet?' spurgte min søn, da han var på besøg forleden. Jo, ser du, det er nødder af tyrkisk hassel. Forleden dag, da jeg skulle hjem fra arbejde og gik langs Hørsholm Kongevej i blæsevejret, som afholdt mig fra at cykle, opdagede jeg nogle tingester, der hang i træerne, og som nærmest lignede juledekorationer: kugleformede grønne frugter, med fligede blade, der stak ud, og nogle af dem havde ligesom et æg i "reden". Ved nærmere eftersyn kunne jeg godt se, at de lignede hasselnødder i opbygning, og de træer jeg hidtil havde gået forbi og ud fra formen bedømt som lindetræer, kunne jeg nu godt se også havde blade, der i den grad ligner almindelig hassel.

Efter at have vist en frugt til en kollega, og efter nogen slåen op her og der, fandt jeg ud af, at der er tale om tyrkisk hassel, Corylus colurna, som er beslægtet med den almindelige hassel, Corylus avellana. 


Min frugtskål med "Alien"-frugterne

Nødderne kan spises, lige som almindelige hasselnødder, og de smager rigtig godt. Da de ofte er mindre end almindelige hasselnødder, kræver de dog at man finder en nøddeknækker, der er egnet til denne størrelse.


Der står 7-8 træer langs vejen - og de viste sig at være Tyrkisk hassel.Tidlige juledekorationer? Nej, frugt af Tyrkisk hassel, Corylus colurna.

Der var stor variation i modningsgrad , størrelse og antal nødder i hver kugle.


Man kan læse mere om tyrkisk hassel i havenyt her.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar