torsdag den 5. oktober 2017

Lav en syrlig, forfriskende drik af sumak

I juli til oktober modnes frugterne på hjortetaktræerne (Rhus typhina). De er nemme at genkende. Pluk dem i en periode hvor det har været tørvejr i nogle dage. Stryg fingrene hen over frugterne og smag efter om frugterne afgiver syre. Gør de det, kan du brække udvalgte eksemplarer af. Vores hjemlige hjortetaktræer er beslægtet med de arter, som man laver krydderiet sumak af i Middelhavsegnene og Mellemøsten. Det krydderi, som man kan købe under navnet sumak i butikkerne, stammer fra andre Rhus-arter, som f.eks. Rhus coriaria.

Her ligger frugterne til tørre. Der er tale om frøstande, hvor de enkelte frø er beklædt med hår, som indeholder vandopløselige farvestoffer, smagsstoffer og syre. Hvis det har regnet vil disse stoffer være skyllet af, så man skal vente til det har været tørvejr i mindst et par dage, før man plukker frøstandene. De grønne dele kan afgive en mælkesaft, der virker irriterende på hud og slimhinder. Så vent med at bruge frøstandene til stilken er tørret ind, og der ikke længere afgives mælkesaft.

Lad en eller flere frøstande stå i blød i stuevarmt vand i 10-12 timer. Bevæg frøstandene lidt rundt en gang imellem, så der ekstraheres så meget smag som muligt. Brug ikke varmt eller kogende vand, da det også vil udtrække bitre stoffer. Når ekstraktionen er løbet til ende, fiskes frøstandene op, og drikken kan opbevares på køl et par dage.

Sumakdrikken smager godt i sig selv, syrligt og aromatisk. Hvis man synes, kan man søde den med lidt sukker eller honning.

lørdag den 26. august 2017

Korbær - brombærrets lille fætter

Korbær. De blåduggede frugter er modne i august - oktober.

Som kratlusker er det en fordel at færdes på cykel, for så lægger man mærke til så meget mere end hvis man er i bil. Korbær er et af mine tilfældige fund, som jeg kører forbi på ruten fra Hørsholm til Birkerød. Landmanden dyrker ikke marken helt ud til cykelstien, hvorved der er blevet et areal, hvor korbærplanterne har slået sig ned. De er kendetegnede ved at være krybende i modsætning til brombærranker, der er kraftigere og mere oprette. Mærker man bag på de tredelte blade, vil man opdage at de har ru underside.

Grøftekant med stor bestand af korbær. De blomstrer i juli. Læg mærke til hvordan planten kryber langs jorden. Den går ikke længere end 30-40 cm i højden.

Blomstrende korbær, filtret ind i burresnerre. Burresnerre er også spiselig.

Blomstrende korbær i juli. 
Jeg mærkede mig stedet, og kom tilbage her i august. Nu var der fine blåduggede korbær, lige til at spise. Udbyttet er ikke voldsomt stort, og frugten smager syrligt. Andre gange smager de af næsten ingenting. Korbær har typisk færre småfrugter per bær end brombær. Men der findes mange hybrider med brombær, og derfor også mange mellemformer. De største af korbærrene på billedet er usædvanligt store. De kan anvendes ligesom brombær: fra hånden og i munden, i syltetøj, i og på kager og salater. På en cykeltur er det en dejlig pause at kunne forsyne sig med korbær, og har du en passende æske liggende i rygsækken, kan du plukke nogle bær og tage med hjem.

Modne korbær. At bladene, som her, er blevet røde har ikke nogen betydning. Bærrene er lige gode for det.

torsdag den 29. juni 2017

Madbloggerudfordringen med benspænd

Kratluskeren deltager i 13. runde af madbloggerudfordringen. Denne gang lyder udfordringen således: Du skal samarbejde med en anden madblogger om at sammensætte en sommer menu. ..... som minimum skal tre af ingredienserne være i sæson på disse breddegrader – om de er fra de danske farvande, marker, flyver henover det danske land, findes i skovbunden eller langs kysterne, det styrer I (næsten) selv. Det skal jo ikke være for nemt, så derfor indgår der også et benspænd. Dvs. en ekstra udfordring, der gør det hele lidt sværere. Benspændet består i at et andet makkerpar bestemmer en af de min. tre ingredienser man skal bruge i sin menu. Også denne ingrediens skal være i sæson. Dog skal den være til at få fat i, uanset om man bor i by eller på land.

Kratluskeren blev makker med Bagning med Budget mm., og vi skulle så give et benspænd til CookValley+Ostesnak. Vi fik "makrel" som benspænd og vi gav igen med "brændenælde" - selvfølgelig en rigtig kratlusker-ingrediens, som vi hurtigt blev enige om.

Kratluskeren og Bagning med med budget mm. bor i hver sin landsdel, så vi havde lidt brainstorming pr. e-mail. Vi blev enige om følgende ingredienser, som er i sæson om sommeren:

Merian (Origanum vulgare)
Sødskærm (Myrrhis odorata)
Rabarber
Hyldeblomst
- og så selvfølgelig den famøse makrel .....

Dette udviklede sig til en menu, der kan bruges til en picnic:

  • Calzone med makrel, merian, umodne sødskærmsfrøstande, tomat og ost, samt 



Kratluskeren tog sig af calzonen med makrel:

Pizzadejen blev lavet med et særtilbud fra Rema1000 (cadeau til Bagning med budget mm.) af økologisk bornholmsk pizzamel, der består af en blanding af ølandshvede og durum. Jeg brugte en smule gær, en surdej og så smed jeg også lige en håndfuld chiafrø i.

Her har vi en dejlig røget makrel, rigtig sommermad. Åbn den langs bugen, fjern benene. Gå den grundigt efter med fingrene, så der ikke sidder nogen små nerveben tilbage. Tag fiskekødet fra i små fileter. 

Her er frøstandene fra sødskærm, sammen med en stor dusk merian og makrelfileterne.

Dejen er hævet - hullerne indikerer et rigtig godt glutennetværk, sådan som det er bedst til pizza.

Dette skrabejern er uundværligt til at håndtere den bløde dej, der nemt hænger i.

En klump dej på 150 -200 g (til en person) rulles ud. Herpå lægges en trediedel af den røgede makrel, en håndfuld hakket merian, og en skefuld hakkede sødskærmsfrøstande. Et par tomater i både og 3-4 skiver velsmagende ost - her Prästost 30+ fra Sverige - lægges på.

Dejen pakkes om fyldet , og der pensles med et sammenpisket æg, således at enderne klæber godt sammen, og den færdige calzone får et blankt udseende. Bag i forvarmet ovn, varmluft ved 225 grader i ca. 30 minutter.


Her er den færdigbagte calzone skåret igennem og serveret med lidt kørvel og grønne asparges.  Smager godt frisk fra ovn, men kan også tilberedes om morgenen og tages med ud til frokost-picnic.