Tag f.eks. på en tur til Fyns hoved. Her er mulighed for at fiske fra stranden. Når man har fanget en fisk, findes der bålpladser omkranset af sten, som man kan benytte. Fisken kan tilberedes med de forhåndenværende vildtvoksende, men spiselige planter, f.eks. skovløg, strandmælde, hvidmelet gåseurt, strandsennep, strandkål, blæretang eller strandarve.
Du skal medbringe:
Waders
Fisketegn og -stang
Stegepande eller en rulle aluminiumsfolie
Olie eller smør
Lommekniv
Gafler
En langhalset lighter
En gammel avis
En pose til affald
Drikkevand
Hvis du ikke er sikker på dine fiskeevner, eller blot ikke gider at slæbe på waders og fiskestang, kan du i stedet med medbringe fisk; fersk eller røget makrel er glimrende.
Kan du ikke undvære brød, kan du i forvejen tilberede en gærdej, der kan bruges som snobrød. Pindene til snobrød kan du finde undervejs og skære til med lommekniven. Hyldegrene er gode, men undgå for alt i verden kvalkved eller tørstetræ. Brug dem heller ikke til bålbrænde.
Indsaml passende tørre grene til bålet, stabl dem op med lidt avispapir under og sæt ild i det med lighteren. Når bålet er godt i gang kan der evt. suppleres med større stykker brænde. Lad bålet brænde ned til gløder. Rens fisken med lommekniven, og læg urter ind i fisken, især skovløg smager godt. Mange af strandurterne har en smag, der overflødiggør salt. Pak fisk og urter ind med aluminiumsfolie smurt med olie/smør, og tilbered i gløderne. Vend pakken hyppigt. Afhængig af varmen og fiskens størrelse tager tilberedningen omkring et kvarters tid. Hvis du i stedet vil bruge en stegepande, sætter du den på gløderne, smider olie/smør på panden og steger fisken med skovløg eller andre urter.
Imens fisken steger, snor du dejen om de forberedte grene, og når fisken er af bålet. kan du holde snobrødene hen over gløderne. Vend hyppigt indtil de er bagte, men ikke svedne! Det tager vel 20-30 minutter. Du kan evt. spise fisken imens, hvis du er meget sulten. Tallerkener er kun for dem, der gider at slæbe på sådan noget, gafler er dog meget praktiske til at holde det værste snask fra fingrene.
Når snobrødene er færdige, kan du evt. fylde hullet med flere rå eller tilberedte indsamlede urter, lidt smør og uhm!
Husk at slukke bålet inden du forlader stedet, og tag dit affald med dig.
Strandkål - både blade og blomsterknopper kan spises. Fjern ikke hele planten, men skær blade/blomster af den, så der stadig er noget tilbage. |
Det bakkede landskab på Fyns Hoved i maj, med hulkravede kodrivere. |
Nede fra stranden er der godt at fiske |
Skovløg i massevis. I dette stadium ligner de små porrer, og kan også bruges som sådan. |
Skovløg - lige til at grave op og spise. Kommer du på et senere tidspunkt, hvor skovløg er gået i blomst, kan du spise blomsterne og yngleløgene. |
Det er en dejlig vandretur helt ud til spidsen af Fyns hoved. |