torsdag den 29. juni 2017

Madbloggerudfordringen med benspænd

Kratluskeren deltager i 13. runde af madbloggerudfordringen. Denne gang lyder udfordringen således: Du skal samarbejde med en anden madblogger om at sammensætte en sommer menu. ..... som minimum skal tre af ingredienserne være i sæson på disse breddegrader – om de er fra de danske farvande, marker, flyver henover det danske land, findes i skovbunden eller langs kysterne, det styrer I (næsten) selv. Det skal jo ikke være for nemt, så derfor indgår der også et benspænd. Dvs. en ekstra udfordring, der gør det hele lidt sværere. Benspændet består i at et andet makkerpar bestemmer en af de min. tre ingredienser man skal bruge i sin menu. Også denne ingrediens skal være i sæson. Dog skal den være til at få fat i, uanset om man bor i by eller på land.

Kratluskeren blev makker med Bagning med Budget mm., og vi skulle så give et benspænd til CookValley+Ostesnak. Vi fik "makrel" som benspænd og vi gav igen med "brændenælde" - selvfølgelig en rigtig kratlusker-ingrediens, som vi hurtigt blev enige om.

Kratluskeren og Bagning med med budget mm. bor i hver sin landsdel, så vi havde lidt brainstorming pr. e-mail. Vi blev enige om følgende ingredienser, som er i sæson om sommeren:

Merian (Origanum vulgare)
Sødskærm (Myrrhis odorata)
Rabarber
Hyldeblomst
- og så selvfølgelig den famøse makrel .....

Dette udviklede sig til en menu, der kan bruges til en picnic:

 • Calzone med makrel, merian, umodne sødskærmsfrøstande, tomat og ost, samt Kratluskeren tog sig af calzonen med makrel:

Pizzadejen blev lavet med et særtilbud fra Rema1000 (cadeau til Bagning med budget mm.) af økologisk bornholmsk pizzamel, der består af en blanding af ølandshvede og durum. Jeg brugte en smule gær, en surdej og så smed jeg også lige en håndfuld chiafrø i.

Her har vi en dejlig røget makrel, rigtig sommermad. Åbn den langs bugen, fjern benene. Gå den grundigt efter med fingrene, så der ikke sidder nogen små nerveben tilbage. Tag fiskekødet fra i små fileter. 

Her er frøstandene fra sødskærm, sammen med en stor dusk merian og makrelfileterne.

Dejen er hævet - hullerne indikerer et rigtig godt glutennetværk, sådan som det er bedst til pizza.

Dette skrabejern er uundværligt til at håndtere den bløde dej, der nemt hænger i.

En klump dej på 150 -200 g (til en person) rulles ud. Herpå lægges en trediedel af den røgede makrel, en håndfuld hakket merian, og en skefuld hakkede sødskærmsfrøstande. Et par tomater i både og 3-4 skiver velsmagende ost - her Prästost 30+ fra Sverige - lægges på.

Dejen pakkes om fyldet , og der pensles med et sammenpisket æg, således at enderne klæber godt sammen, og den færdige calzone får et blankt udseende. Bag i forvarmet ovn, varmluft ved 225 grader i ca. 30 minutter.


Her er den færdigbagte calzone skåret igennem og serveret med lidt kørvel og grønne asparges.  Smager godt frisk fra ovn, men kan også tilberedes om morgenen og tages med ud til frokost-picnic.

3 kommentarer:

 1. Spændende og praktisk menu til en frokostpicnic - så må vi håbe, at vejret også snart arter sig til det. Hvad er sødskærm? Jeg ved, at det også kaldes "Spansk kørvel", men er det samme som almindelig kørvel, som ligger ovenpå calzonerne? Jeg har alm. kørvel i haven og hvis de går i blomst, ville det da være skønt at bruge frøstandene på denne måde. Tak for udfordringen med brændenælder - Det har virkelig åbnet mine øjne for dette "Ukrudt"

  SvarSlet
  Svar
  1. Sødskærm (Myrrhis odorata) er ikke det samme som havekørvel (Anthriscus cerefolium), men de har begge en smag henad anis og de tilhører begge skærmplantefamilien. Det er første år jeg dyrker kørvel i min lille have og de er netop gået i blomst. Der skulle ikke være noget i vejen for at spise frøstandene, så dem vil jeg da også smage på. Sødskærm frøstande er nogle ordentlig lange basser og de smager også henad anis. Man kan også bruge bladene af sødskærm.

   Slet
 2. En rigtig fin idé med et par retter til picnickurven, og SPÆNDENDE med makrel i en calzone, den tanke var jeg aldrig kommet på!

  Håber du synes det har været skægt at være med, og at du er frisk på at tage udfordringen en anden gang også?! Du skal have et stort tak for din deltagelse - det er så dejligt at I gider lege.

  Hav en dejlig sommer i krat, og hvor du ellers skal hen.
  Kh Nada/MadbloggerUdfordringen

  SvarSlet