mandag den 27. juli 2015

Find brøndkarse langs Gudenåen

Her i juli måned blomstrer brøndkarsen, som er en korsblomstret plante. De aflange frøkapsler, de såkaldte skulper, er nu ved at blive dannet.
I min ferie her i juli måned kom jeg forbi den del af Gudenåen, der løber gennem baghaven af Svostrup Kro. Her findes rigeligt med brøndkarse. Det er sjældent at man virkelig kan frådse i brøndkarse, men her har man lejligheden. Tag en lille plasticpose med, som brøndkarsen kan holde sig frisk i, uden at miste spændstigheden og den knasende sprødhed i stænglerne. Brøndkarse smager stærkt og har en særlig nøddeagtig aroma. Den kan bruges som frisk garniture til mange ting, men har man store mængder kan man lave brøndkarsesuppe. Giv den ikke for megen varme, da den ellers mister den fine skarpe smag og den smukke grønne farve.

Opskrifter kan du finde på nettet ved at søge på "brøndkarsesuppe". Grønærtesuppe med rigelige mængder brøndkarse og en klat creme fraîche er også en stor nydelse.

Brøndkarse har den egenskab, at den kan vokse stort set hele året, så længe det er frostfrit. Så du kan komme forbi og høste det meste af året, ikke kun i juli. Brøndkarse elsker regnvejr og rindende vand, og det er der jo masser af ved Gudenåen.

Svostrup ligger få km fra Bjerringbro. Du kan køre dertil i bil eller på cykel, eller du har måske lyst til at tage en tur i kano ned ad åen?

Under alle omstændigheder, så und dig selv et besøg på Svostrup kro, hvor der bl.a. serveres en dejlig lagkage. Men tag dig i agt for myggene i baghaven. De spiser dig, mens du plukker brøndkarse.

Undgå at plukke brøndkarse dér, hvor der er græssende får eller kvæg, da du ellers kan risikere at få parasitter (leverikter) fra deres afføring. Man kan også som en forholdsregel nøjes med at plukke de skud, der befinder sig over vandlinjen. Efterfølgende kan man lade brøndkarsen ligge i en balje med eddike eller mættet saltopløsning 15 minutter. Vend jævnligt rundt på skuddene så alle dele kommer i kontakt med væsken. Dette er de gængse husråd, men jeg har ikke fundet nogen videnskabelig dokumentation for hvor effektiv salt- eller eddikebehandlingen er til at dræbe eventuelle leverikte-larver.

Ved den lille sø i haven og hele vejen langs Gudenåen er det muligt at findes rigelige mængder af brøndkarse.


Tag ind på Svostrup Kro. Her er atmosfære og god mad og beværtning.


Tid til at nyde lagkage med god, stærk kaffe.

Man kan også sidde ude i lysthuset og hygge sig i de bløde lænestole og sofaer.

Indgang til krostuen


Ingen kommentarer:

Send en kommentar